Френският еврокомисар може да обърка плановете на Урсула фон дер Лайен

...
Френският еврокомисар може да обърка плановете на Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

“Политико”: Близкият до Макрон Тиери Бретон крои планове да оглави ЕК

Френският еврокомисар може да обърка проектите на Урсула фон дер Лайен
Френският еврокомисар по вътрешния пазар и доближен на президента Еманюел Макрон - Тиери Бретон, може да обърка проектите на шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да завоюва още един мандат на основния пост на изборите в Екологичен потенциал през 2024 година

Според източници на “Политико ” той е най-голямата опасност за постта ѝ и е един от дребното, който заема позиции, оспорващи решенията ѝ по редица въпроси.

Перспективата Бретон да оглави комисията сигурно изнервя по-малките страни от Европейски Съюз, които се притесняват, че той може да го играе агент на Франция

Безпокойство може да се появи и оттатък Океана, защото Урсула фон дер Лайен пази доста по-трансатлантически профил от Бретон.

Той бе индивидът, настроил други еврокомисари против американката Фиона Скот Мортън и провалил нейното назначение за основен икономист по конкуренцията в комисията. Поставянето на американски икономист - без значение какъв брой добре дипломиран - вместо европеец на такава значима позиция беше немислимо за Франция. Осуетяването на този проект показва мощните позиции на еврокомисаря в централата в Брюксел.

Част от екипа му е българка - Соня Георгиева, която е негова говорителка от 2019 година насам.

Бретон натрупа доста опит като някогашен финансов министър и софтуерен началник. През последните години подписът му попада върху редица значими документи - от ваксини против Коронавирус до артилерийски снаряди за Украйна и до налагането на Цифровите правила на Европейски Съюз.

Неговата работа - контрол на единния пазар на 27-те страни-членки на Европейски Съюз - е един от най-критичните портфейли в Брюксел. Разпростирайки въздействието си в редица браншове, засягащи европейските политики, французинът се потвърждава като незаобиколима фигура в ръководството на съюза през идващите 5 година съгласно източници от Брюксел.

Първоначално, запитан дали би станал президент на Европейска комисия, самият Бретон като че ли не взима концепцията доста на съществено. С наближаването на изборите обаче дейностите му са все по-премерени, а борбите му - точно определени и защитаващи позицията му като еврокомисар.

Бретон наподобява по-готов от всеки път да грабне още власт, защото неговият главен противник, стопански демократичната датчанка Маргрете Вестагер, чака нова роля отпред на Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Въпреки че властта в Брюксел не е гаранция, че ще стане водач - той ще се нуждае от поддръжката на всички европейски представители, плюс потвърждението на Екологичен потенциал.

И до момента в който Фон дер Лайен към момента е “план А ” за оглавяване на Европейски Съюз след изборите през 2024 година, възходящата неустановеност към нейните планове отваря поле за други кандидати – първи измежду тях е Бретон.

“Очевидно е, че той желае тази работа ”, разяснява старши политически консултант.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР